جراحی لاپاراسکوپی

جراحی لاپاراسکوپی چیست؟

لاپاراسکوپی با تلسکوپ به داخل شکم نگاه می کند. این روش برای تشخیص و همچنین برای انجام چندین روش جراحی استفاده می شود و نام رایج برای این روش جراحی لاپاراسکوپی یا سوراخ کلید است. به عنوان جراحی حداقل دسترسی نیز شناخته می شود.

نشانه های رایج چیست؟

در زنان، اندیکاسیون های رایج برای انجام جراحی لاپاراسکوپی عبارتند از:

– اندومتریوز (تشخیص و درمان)

– کیست تخمدان (سیستکتومی اغلب به روش لاپاراسکوپی انجام می شود)

– فیبروم (میومکتومی)
حاملگی خارج رحمی (تشخیص و درمان)

– هیسترکتومی (ممکن است برای پریودهای سنگین، فیبروم یا سرطان آندومتر انجام شود)

– تشخیص و درمان درد لگن

جراحی لاپاراسکوپی چقدر رایج است؟

روش لاپاراسکوپی اکنون روش پیش‌فرض برای انجام بسیاری از عمل‌های استاندارد از جمله روش‌های اصلی مانند هیسترکتومی و میومکتومی است. جراحی باز در حال حاضر نسبتاً غیر معمول شده است.

جراحی لاپاراسکوپی چگونه انجام می شود؟

تحت بیهوشی عمومی، یک برش کوچک ۵ میلی متری در داخل ناف ایجاد می شود و یک سوزن برای باد کردن حفره شکمی با گاز وارد می شود. این برای فراهم کردن فضای کافی برای انجام ایمن عمل ضروری است. سپس یک تلسکوپ (لوله بلند با دوربین در یک انتها) در داخل شکم قرار می گیرد. تصویر بر روی صفحه تلویزیون نمایش داده می شود و تمام جراحی تحت دید مستقیم انجام می شود. این را می توان به صورت عکس و فیلم ضبط کرد.

دو یا سه برش دیگر (۵-۱۰ میلی متر) برای قرار دادن ابزارهای مختلف ایجاد می شود تا بتوان جراحی را انجام داد. این اغلب به نقاشی یک راهرو از طریق یک صندوق نامه تشبیه می شود! این یک مهارت پیچیده است که از طریق چندین ساعت تمرین و آموزش شبیه سازی به دست می آید.

عوارض شایع:

-درد، خونریزی، تب به دلیل عفونت، آبسه، آمبولی ریه، عوارض ناشی از بیهوشی (گلودرد، تهوع و استفراغ…)، چسبندگی دیواره لگن و شکم، اختلالات ادراری، بستری در بیمارستان، انتقال خون، عمل مجدد، مرگ

– کاهش ذخیره تخمدان، یائسگی زودرس، ناباروری، کولوستومی، فیستول

– آسیب به اندام های لگن شامل روده، سیستم ادراری، لوله های فالوپ و تخمدان ها

– بسته به دلیل جراحی انجام خواهد شد. هیسترکتومی (حذف رحم) و سالپنژکتومی (برداشتن لوله های فالوپ)، اوفورکتومی (حذف تخمدان ها) و کولکتومی جزئی (حذف کولون) یا سیستکتومی جزئی (حذف مثانه) به تشخیص پزشک

آموزش های لازم برای بیماران:

-تا اذن پزشک از آمیزش خودداری کنید

– پرهیز از غذای گران و نفخ آور

-مایعات شفاف را بعداً در همان روز مصرف کنید

-پیاده روی

-برای برداشتن پانسمان پیش دکتر بیا

-با گزارش پاتولوژی به پزشک مراجعه کنید

-در صورت بروز علائم خطر مانند؛ تب، درد، خونریزی، عفونت، درد قفسه سینه، تنگی نفس و هر علامت غیر معمول، به پزشک مراجعه کنید.

مراقبت از تخلیه همواک:

درن همواک با ایجاد مکش در لوله مایع را خارج می کند. دستگاه دایره ای صاف فشرده می شود. دستگاه با پر شدن از مایع منبسط می شود. -زمانی که زهکشی نیمه پر شد یا هر ۴ تا ۸ ساعت یکبار تخلیه کنید: دستان خود را با آب و صابون بشویید، دوشاخه را از بالای زهکش بردارید، مایع را در یک پیمانه اندازه گیری بریزید، دوشاخه را با یک سواب الکلی تمیز کنید یا یک گلوله پنبه آغشته به الکل مالشی، زهکش را فشار داده و دوشاخه را دوباره داخل آن قرار دهید. زهکش باید صاف بماند تا زمانی که دوباره با مایع پر شود، مطمئن شوید که لوله پیچ خورده یا پیچ خورده نیست. دوباره به لباس‌های خود در زیر محل جراحی ببندید تا پوست شما کشیده نشود، مقدار مایعی را که بیرون می‌ریزید اندازه بگیرید. بنویسید چه مقدار مایع از زهکش تخلیه می کنید و تاریخ و ساعت جمع آوری آن را بنویسید. این رکورد را برای بازدیدهای بعدی خود همراه داشته باشید، مایعات را در توالت بریزید. دست هایتان را بشویید. مقدار مایعی که تخلیه می کنید باید هر روز کاهش یابد. از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که چه زمانی و چگونه فاضلاب شما برداشته می شود.